Jídlo

Srí Lanka se může pochlubit unikátní kuchyní, kterou určuje ovoce a zelenina z bohatých zahrad a recepty, které s sebou přivezli obchodníci i kolonizátoři – Indové, Malajci, Maurové, Portugalci, Holanďané či Angličané. Výlučnost zdejší kuchyně je rovněž dána čerstvostí zdejšího koření a bylin a postupy užívanými při jejich mletí, natloukání, pražení, zjemňování a míšení. Hlavní potravou je rýže, která se podává na mnoho způsobů – vačená, kořeněná, v masové šťávě, s kysaným mlékem s tamarindem nebo s mlékem. Z rýžové mouky se připravují dva populární srílanské pokrmy: hopper, což jsou palačinky ve tvaru misky a dosy, papírově tenké palačinky plněné pikantní zeleninou. Srílanské kari se obvykle skládá z množství menších pikantních pokrmů, připravených ze zeleniny, masa či ryb. Koření většinou obsahuje chilli, kurkumu, skořici, kardamon, koriandr, hořčici, tamarind a kokosové mléko. Oblíbeným dezertem je wattalappam, vaječný pudink s kokosovým mlékem, palmovým cukrem a kardamomem. Tvaroh s kitulem si můžete koupit v hliněných nádobách s šikovným držadlem z provazu – nádoby jsou tak krásné, že si je určitě necháte.

Na Srí Lance roste spousta druhů ovoce: avokádo, mango, meloun, ananas, guava, několik druhů banánů či „dřevěná jablka“, která páchnou jak ucpaná kanalizace, naštěstí tak nechutnají. Většina Srílančanů pije čaj se spoustou cukru. Kávu zdejší obyvatelé moc nepijí a vzhledem k její kvalitě uděláte nejlépe, když se jí zřeknete také. Velmi oblíbené je místní zázvorové pivo, které netiší jen žízeň, ale rovněž jsou zmiňovány jeho ájurvédské vlastnosti. Osvěžujícím nápojem je kokos, který se prodává u stánků na každém rohu. Pokud jde o alkoholické nápoje, tak určitě stojí za to ochutnat palmové víno toddy, vyráběné z mízy palem a místní pálenku arak, která vzniká kvašením a rafinací palmového vína.