Kamčatka

KAMČATKA

  1. den: Přílet do Jelizova a přesun autobusem do centra celého poloostrova Petropavlovsku-Kamčatského – ubytování v bytech, odpočinek po dlouhém letu, prohlídka města, rybí trh, nákup potravin a příprava na trekking. Váš zrak upoutá pohled na panorama aktivních vulkánů, kterým dominuje – Korjacký a Avačinský tito zkrášlují samotný Petropavlovsk. Místními jsou nazývané „Domašnyje vulkany“.
     
  2. den: Celodenní výlet motorovou jachtou po Avačinském zálivu na otevřeném oceánu se zajížďkou na mys Pyramidnyj a do Ruského zálivu. Krásný pohled na osamocené skály vystupující ze dna Avačínského zálivu nazvané „Tři bratři“ – strážci města, ostrov Staryčkov, je možné vidět a pozorovat místní faunu (lachtany, tuleně, mořské vydry, kormorány, papuchalky a bude-li štěstí i kosatky). Rybaření – konzumace upraveného úlovku přímo na jachtě. Celodenní bohatá strava místních specialit je zahrnuta v ceně výletu, který je součástí placeného programu. Odjezd přibližně v 7.30 hod. ráno a návrat ve 21:00 hod.
  3. den: Celodenní trek na vulkán Avačinskij (2741m) – přesun Kamazem z Petropavlovsku pod vulkán trvá cca 1:30 hod., následně jízda po písečném terénu po Suché říčce pod Avačínský průsmyk, výstup na horu velbloud nebo příp. za příznivých podmínek výstup na vrchol kráteru samotného vulkánu. Jedná se o náročnější výstup. Odjezd přibližně v 7.00 hod. ráno a návrat ve 20:00 – 21:00 hod.
  4. den: Výlet vrtulníkem do Doliny gejzírů v údolí řeky Kamčatky, jednoho z největších celosvětově známých gejzírovitých a geotermálních polí na světě (UNESCO). Poletí se vrtulníkem MI-8. Po celý den vás doprovází průvodce. Vylétá se přibližně okolo 9 -10 hodin dopoledne podle počasí, návrat je ve večer po 19 – 21 hodině. K místu odletu vás odveze z Petropavlovsku autobus a nazpět také. Let do Doliny gejzírů trvá maximálně 1,5 hod. Dolina gejzírů se nachází v Kronosckém NP. Teplé prameny, vodopády, termální řeka Gejzernaja a asi 25 gejzírů. Během letu se může fotit. Po asi půlhodinovém letu následuje krátký oblet dvou aktivních vulkánů – Karymského jezera a Malý Semjačik s modrozeleným sirným jezerem. Pěší prohlídka dolinou Gejzírů s průvodcem NP. Další přelet přes Dolinu smrti k exkurzi po kaldeře vulkánu Uzon. Návrat se zastávkou v přírodních termálech NP Nalyčevo.  Dolina gejzírů – Uzon – vrtulník.
  5. den: Celodenní trek na vulkán Vačkažecmasiv starobylé vyhaslé sopky. Jeho tvary jsou již             opracované ledovcovou činností, masív důsledkem erupce je rozdělen na tři základní části. Hora Letní Příčná a   hřbet Vačkažci a samotný Vačkažec. V oblasti hory Letní Příčné se nachází dva velké sopečné cirkusy – otevřené půlkrátery, jsou to pozůstatky původního starého velkého kráteru. K samotnému údolí se dostaneme širokou lesní cestou, porost je složen převážně z bříz a olší,občas i bolševník. V létě tu najdeme také borůvky a spousty hřibů. Po zakončení cesty která nás vyvede z lesního porostu následuje krásné horské jezero, nachází ve výšce 450 m, ve kterém se zrcadlí okolní skalní štíty. V průběhu treku uvidíme několik nádherných kaskádových vodopádů. Trek zabere celkem asi 6-8 hodin, je nenáročný. Odjezd přibližně v 7.00 hod. ráno a návrat ve 20:00 – 21:00 hod.
  6. – 7. den: Přesun z Petropavlovsku na Dačnyje istočniky nazývané malá dolina gejzírů. Nachází se v blízkosti Mutnovské geotermální elektrárny. Zde se nachází bahenní kotle, termální pole, malé gejzíry a termální louže. Po prohlídce se přesuneme a nocujeme ve stanu pod vulkánem Gorelaja. Sedmý den absolvujeme výstup na vulkán Gorelaja (1829m). Vulkán má celkem 12 kráterů, z toho 5 hlavních. Výstup trvá asi 4 hodiny, 2 hodiny vrcholový trek po okraji jednotlivých kráterů, krásný výhled na vulkán Mutnovský,vulkán Opala a vulkán Viljučínský. Sestup dolů 2 hodiny. Jedná se o středně namáhavý výstup. Návrat ve večerních hodinách okolo 20:00 návrat do Petropavlovsku.
  7. den: Přesun z Petropavlovsku na pobřeží k otevřenému oceánu na místo nazvané Chalatyrka. Černé písečné pobřeží nedaleko Petropavlovsku. Potom přesun přes celé město Petropavlovsku na jeho samotný konec na městkou pobřežní pláž s výhledem na skály Tři bratři a Čertův palec. Na místo tohoto výletu je možné předložit ještě druhou variantu programu. Etno-kulturní centrum Kajnaran. Zde se nachází malý skanzen obydlí původních obyvatel Kamčatky, korjaků,evenů a itelmenů. Zde probíhá kulturní program s vystoupením a besedou s těmito původními obyvateli. Je podávána místní specialita, ucha- polévka z ryb. Program trvá asi 5 hod.
  8. den: Celková prohlídka města Petropavlovsku, prohlídka centra města, obchodů se suvenýry, muzea a tržnic. Nákup potravin na vícedenní trek k Tolbačiku a jeho okolí. V odpoledních hodinách je možné zajet místní MHD do Paratunky, vesnice asi 45 km vzdálené od Petropavlovsku, kde se nachází mnoho termálních bazénů.
  9. den:Přesun Kamazem do Kozyrevska. Cesta trvá okolo 9 hodin. Na cestě máme dvě zastávky na občerstvení. První v Sokoči na výborné pirožky a druhá v Milkovu na oběd v místní jídelně. Po cestě jedna krátká zastávka u největšího mostu Kamčatky, který je na řece Kamčatce asi 35 km před Kozyrevskem. Do Kozyrevsku přijedeme přibližně asi v 17 -18:00, kde se ubytujeme v domcích a kde nás čeká ruská báňa.
  10. den: Odjezd v 7:30 lesní cestou na Kamazu do oblasti poslední silné dlouhé sopečné erupce v roce 2012-2013. Asi po 4 hodinové cesty lesem vyjíždíme na písečné prostorné pole s mnoha malými postraními konusy. Později se přiblížíme ke dvěma  velkým lávovým potokům s různorodou nádhernou kresbou. Tato celá oblast pod vulkánem Ostrý a Ploský Tolbačik se nazývá Tolbačinský dol. Zde se nachází jižní a severní konusy (kužely), Mrtvý les, malý nevysoký kráterovitý útvar Hvězda. V těchto končinách budeme pobývat tři necelé dny, dva dny budeme spát ve stanu a 13 den se vracíme přenocovat do Kozyrevsku.
  11. 14.den: Odjezd v 7:00 Kozyrevska do Essa, v 10:00 hod. celodenní splav řeky Bystré na raftech. Nádherný kaňon se skalnatými břehy, zastávka na oběd. Vesnička Esso má veřejný termální bazén, celá vesnice je vytápěna termální vodou. Oblast je také nazývána kamčatským Švýcarskem pro své říční kaňony a modřínové lesy – krajinu jinak pro Kamčatku neobvyklou. Nachází se zde také největší skanzen a etnografické muzeum na Kamčatce. Zde budeme ubytovaní v malebném prostředí hotelu Paramušir v domcích po 3 klientech vybavených koupelnou i WC. Přímo v těsné blízkosti se nachází bazén s filtrovanou termální vodou a pěkná restaurace s bohatou nabídkou místních chutných specialit.
  12. den: Přesun z Essa do Petropavlovsku, příjezd přibližně v 18-19:00 hod. Návrat do PK po té samé cestě a také opět se zastávkami v Milkovu na oběd a v Sokoči na pirožky.
  13. 16.den: Přesun na letiště, odlet a návrat části skupiny domů. 

Zájemci o výstup na sopku Ključevskou si mohou cestu prodloužit o 8 dnů s tímto programem (vše ve spolupráci s pořádající         Pamir7000):

  1. den: Přejezd autobusem z Esso do Ključi. Nákup potravin. Odpočinek
  2. den: Další den přiblížení z Ključi – báze Apachončič, přesun do průsmyku Vulkanologů
  3. den:Výstup do 3000 m – aklimatizace. Základní tábor pro výškový výstup
  4. den:Vlastní výstup na vrchol kráteru v.Ključevská 4750 m a sestup zpět. Nejtěžší den.
  5. den: Sestup do průsmyku Vulkanologů.
  6. den: Přesun do báze Apachončič.
  7. den:Kamazem z báze Apachončič do Ključi
  8. den: Přesun z Ključi do Petropavlovsku-Kamčatského.  
  9. den: Odjezd na letiště do Jelizova – odlet domů.