JÍDLO

V hotelových komplexech se podávají pokrmy mezinárodní kuchyně. Základem domorodého jídelníčku je rybí maso a rýže. Maledivská jídla se podávají velmi pálivá a pikantní. Pokud chcete zkusit typickou místní kuchyni, doporučujeme zdejší rybí plévku či karí z rybího masa.

Hlavními potravinami ostrovů jsou, jak jsme již zmínili, ryby, zejména mořské ryby, ale i ostatní mořští živočichové. V široké nabídce jídel naleznete také kalamáry, krevetky, chobotnice apod. Dalšími surovinami, ze kterých se připravují místní pokrmy jsou plody kokosových palem, mango a ananas.

Tradiční maledivská kuchyně je indického typu – ostrá s příměsí kari, a dalších koření. V hotelech je nepřeberná nabídka jídel, tady je kuchyně přizpůsobena evropským turistům – najdete tu něco ze středomořské kuchyně, italské, francouzské, čínské, arabské kuchyně apod. Ve většině středisek se snídaně, oběd i večeře podává formou bufetů. V nejluxusnějších hotelech však dostanete obědy a večeře formou a lá carte menu, kde si můžete vybrat z velkého počtu chutných jídel. Z jídelníčku si vybere opravdu každý. Hotely zohledňují i dětské turisty, a tak se na jídelníčku vyskytují i jídla bez kari a neostrá.

Každé větší jídlo s rýží a s místním chlebem zvaným roshi se nazývá „dlouhé jídlo“ a zahrnuje většinou různě připravované ryby, brambory, chléb apod. „Krátká jídla“ neboli hedhikaa zahrnují pochutiny ze sladkostí a věcí, která jsou pak vystavována na pultech místních čajových obchodů. Sem patří například smažené rybí koule obalované v mouce a listovém těstě, sladký vaječný krém, kokosové mléko s růžovým pudinkem nebo ostře kořeněné rybí koláčky. Po hlavním jídle mnoho obyvatel Malediv žvýká betelové listy v kombinaci s arekovými ořechy, s trochou hřebíčku a citrónové pasty, vše je smaženo v oleji.